AKTA PENAGIH DADAH PDF

Akta AKTA PUSAT JAGAAN SUSUNAN SEKSYEN. BAHAGIAN I . dikendalikan dengan sahnya di bawah Akta Penagih Dadah. akta akta dadah berbahaya. (langkah-langkah pencegahan khas) Mengandungi segala pindaan hingga 1 Januari Diterbitkan. Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan).. (B) / Warta.U. P April Undang-undang Malaysia Akta Akta Penagih Dadah (Rawatan.

Author: Vikasa Tosida
Country: Antigua & Barbuda
Language: English (Spanish)
Genre: History
Published (Last): 12 December 2008
Pages: 198
PDF File Size: 2.91 Mb
ePub File Size: 16.52 Mb
ISBN: 523-2-43223-720-8
Downloads: 53139
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dikasa

Terdapat tiga kesalahan dadah yang boleh membabitkan anda. Click here for the English version ] Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat. Criminal Selain hukuman mati, ini 5 dadqh anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia.

Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin. Namun, jika anda disabit kesalahan memiliki sejumlah kuantiti berat dadah atau mengedar dadah, ikat jamin adalah tidak dibenarkan.

Primary Menu

Di samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2.

Seksyen 41B 1 Akta Dadah Dxdah Rumah anda juga boleh disita bersama barangan lain Imej dari Florida Politics. Prasangka mengedar pula bergantung pada berat dadah berkenaan.

Setiap daripada kesalahan ini mempunyai hukuman yang berbeza dan cara mahkamah menentukan jika anda bersalah atau tidak juga berbeza. Akta ini juga membenarkan menteri untuk menyekat pergerakan anda ke kawasan yang tertentu melalui perintah sekatan.

Malaysian Majlis Bandarayas can now enforce traffic laws.

Anda juga mungkin menghadapi penahanan tanpa bicara di bawah Akta Dadah Berbahaya Langkah-Langkah Pencegahan Khasdi mana seseorang boleh ditahan di bawah perintah menteri bagi suatu tempoh tidak melebihi dua tahun jika dikaitkan atau terlibat dalam pengedaran dadah.

Seksyen 39A 1 dan 39A 2 di dalam ADB menyenaraikan peningkatan penalti jika dadah yang dimiliki melebihi berat yang tertentu. Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa tokoh terkemuka di Malaysia telah berpendapat terdapat keraguan terhadap keberkesanan hukuman mati mandatori dalam menghalang pengedaran dadah dan – tidak berkaitan dengan artikel ini – membunuh.

Seksyen 37 da sebenarnya agak luas, jadi anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini. Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan. Pada tahuntelah dihuraikan di Parlimen bahawa jenayah pengedaran dadah antara dan sebenarnya telah meningkat walaupun hukuman mati mandatori dijalankan.

  EDOCFILE TIFF TO PDF

Ini juga menimbulkan persoalan etika: Oleh itu, apabila kedua-dua anggapan ini memiliki dan mengedar digunakan seiring, ia sangat mudah untuk membuktikan kesalahan memiliki dadah atau mengedar dadah. Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah….

Menurut beberapa laporan berita, kerajaan dikatakan telah bersetuju untuk meminda undang-undang untuk memberikan kuasa budi bicara pada mahkamah untuk mengenakan bentuk hukuman yang lain selain dari hukuman mati.

Kesalahan ini sering dibuktikan menerusi ujian kimia yang dijalankan ke atas air kencing atau sampel darah orang yang dituduh dan ia membawa hukuman tidak melebihi RM5, atau hukuman penjara tidak melebihi 2 tahun. Anda diminta untuk penagjh dan diperiksa ketika sedang membawa beg rakan. Mahkamah sentiasa dipenuhi dengan kes dadah dimana seseorang suspek dituduh melakukan pelbagai kesalahan berkaitan dadah – walaupun kebanyakan suspek juga menyatakan bahawa penglibatan mereka adalah secara aktw sengaja ataupun telah ditipu.

Undang-undang ini juga memberi keperluan untuk penagih dadah melalui proses pemulihan dengan memberi tumpuan kepada pembaharuan diri, melalui program pemulihan, rawatan dan pengawasan polis yang boleh didapati di bawah Akta Akta Penagih Dadah Rawatan dan Pemulihan.

What can you do? Walaupun anda boleh menggunakan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Untuk membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut.

Jawapannya – Prasangka presumptions.

Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak? Ask me about the tramp joke instead. Hal ini bermaksud, jika anda bersalah memiliki dadah di bawah seksyen 39A 2 atau mengedar dadah, mahkamah tidak boleh menggunakan budi bicaranya untuk melepaskan anda dengan jaminan tetapi anda akan ditahan reman sehingga perbicaraan tamat.

Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah… 1.

  KISS GIRL TTBB PDF

Sebelum ini, hukuman mati kerana mengedar dadah adalah mengikut budi bicara dimana mahkamah mempunyai pilihan untuk menghukum pesalah dengan hukuman penjara selain dari hukuman mati mengikut kesesuaian. Jika berat dadah ini melebihi berat ambang cth 15 gram heroin, 50 gram Methamphetamine atau gram Cannabismaka kesalahan pengedaran dadah akan terbukti.

Tujuan ikat jamin digunakan adalah kerana perbicaraan mahkamah boleh mengambil masa yang agak lama dan ketika proses tersebut, anda boleh dibenarkan balik ke rumah dengan jaminan atau direman ditahan di penjara sehingga tamat perbicaraan. Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam. Trending Can Malaysian condo managements block your access card if you don’t pay your fees? Mana-mana orang lain yang mungkin mempunyai akses kepada dadah tersebut.

Kemudian, prasangka boleh digunakan untuk menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya.

What they do can extend to your tenants as well. Apa-apa bentuk komunikasi diantara anda dan orang tersebut.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu |

Jika berat dadah yang dijumpai pada anda melebihi berat sebenar yang ditetapkan dalam seksyen 37 da Akta Dadah Berbahaya, maka ia boleh dianggap bahawa anda sedang mengedar dadah tersebut.

Tempoh tahanan reman boleh menjangkau masa yang lama tidak kurang dari setahun kerana proses perbicaraan turut memakan masa. Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah. Mana-mana orang yang boleh menyokong cerita anda Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Click here for the English version ]. Walau bagaimanapun, agak mengejutkan apabila mengetahui hukuman mati tidak seharusnya wajib Bagaimana juga pihak mahkamah menentukan sama ada anda bersalah kerana memiliki dadah atau lebih parah, mengedar dadah? Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.