GAJENJE JABUKA PDF

Otkup voca Srbija Aldahra Rudnap sorte jabuke: greni smit, zlatni delises, ajdared, fuji, gala – sorte kruske: santa marija, viljamovka – jagode, sljive, borovnice. Predgovor Gajenje i korišćenje pojedinih vrsta solitarnih pčela za oprašivanje biljaka Tako se npr. u Japanu oprašivanje jabuka vrši gotovo isključivo njihovim. Krompir njegovo gajenje – Prinos je uslovljen zemljištem, negom i brojnim bolestima. U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da.

Author: Mezishicage Vilar
Country: Guyana
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 11 March 2014
Pages: 249
PDF File Size: 19.53 Mb
ePub File Size: 16.38 Mb
ISBN: 696-5-76324-910-4
Downloads: 78332
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mazurn

Uzgoj jabuke-priručnik.pdf

Sorte za proizvodne zasade: Sadnice ne smeju biti starije od dve godine. Dok nedostatak dovodi do pojave crvenila vrha letorasta.

Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana. N azotP fosforK kalijumCa kalcijumMg magnezijumKalijum je antagonist za usvajanje magnezijuma.

Malina Fertodi za dugačak period branja – Agro Info Tel

Oni treba da su ukopani u zemlju 70 do 80 cm. Jungerman Vezuvijum Andras Bebigold 5 Vilaoda. Umereno je osetljiva na: Sve tri sorte su dobre rodnosti i kasno cvetaju NS-4 naj kasnije. Izvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana pre berbe.

  KD AVX1 PDF

Nedostatak se prvo javlja na donjim i starijim listovima letorasta. Najbolje podkulture su leguminozne biljke koje se okopavaju: Razvija piramidalnu krunu i sazreva krajem avgusta. Dom – Kuhinjica – Zimnica: Dom – Kuhinjica – Posno: Izvodi se neposredno pred junsko opadanje plodova,ukoliko u kruni ima puno zametnutih plodova gajennje zalivanje treba smanjivati izostavitia ukoliko ima umereno plodova onda je zalivanje obavezno.

Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju. Adaptibilna na sve uslove i veoma stara.

Podizanje voćnjaka

Sve sorte su podeljene i na: Sorta je veoma je rodna. Dosta cenjena sorta kod nas i u svetu.

Nedostatak azota — letorasti su slabijeg porasta i manje se obrazuju cvetni pupoljci. Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte.

Kao podkulture u I godini se mogu gajiti: Kod sorti za proizvodne zasade imamo 3 pod grupe: Koristi se kod jabuke na srednje bujnim podlogama MM Sazreva kasno od sredine do kraja oktobra.

  EMARKETING EXCELLENCE CHAFFEY PDF

Manlet — jabjka sorta jabuke, sazreva sredinom jula. jabkka

Maj krest Spring lejdi Rojal glori izrazitocrven Maja 5 dana posle redhevena Redheven rani Redheven 3. Sambers — samooplodna i najkrupnija sorta, sazreva krajem juna. Jonatan — sorta koja ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome.

Moretinijeva — jedna od najboljih sorti letnjeg vremena sazrevanja kraj jula. Braeburn — sorta koja ima srednje bujno stablo.

Faza vreme julskog opadanja plodova: