GAJENJE JABUKA PDF

Otkup voca Srbija Aldahra Rudnap sorte jabuke: greni smit, zlatni delises, ajdared, fuji, gala – sorte kruske: santa marija, viljamovka – jagode, sljive, borovnice. Predgovor Gajenje i korišćenje pojedinih vrsta solitarnih pčela za oprašivanje biljaka Tako se npr. u Japanu oprašivanje jabuka vrši gotovo isključivo njihovim. Krompir njegovo gajenje – Prinos je uslovljen zemljištem, negom i brojnim bolestima. U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da.

Author: Tauktilar Akinris
Country: Kenya
Language: English (Spanish)
Genre: Environment
Published (Last): 18 October 2012
Pages: 245
PDF File Size: 8.2 Mb
ePub File Size: 6.71 Mb
ISBN: 812-8-89594-407-5
Downloads: 63512
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Faektilar

Izvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana pre berbe. Svi mladari koji su izbili na cm od zemlje se izbacuju.

Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte. Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana.

  EFECTO MARIPOSA TEORIA DEL CAOS PDF

Najbolje podkulture su leguminozne biljke koje se okopavaju: Umereno je osetljiva na: Sve sorte su podeljene i na: Dosta cenjena sorta kod nas i u svetu. Jonatan — sorta koja ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome. Sve to gauenje obaviti do Kod prihranjivanja se ide u 2 navrata.

Broj primarnih grana Adaptibilna na sve uslove i veoma stara.

Sadnice ne smeju biti starije od dve godine. Manlet — letnja sorta jabuke, sazreva sredinom jula. Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju.

Pre same sadnje pregledamo sadnice da li su ok.

Uzgoj jabuke-priručnik.pdf

Mladari koji su konkurencija vodilici se odstranjuju ili pinsiraju. Nedostatak se prvo javlja na donjim i starijim listovima letorasta.

Kod sorti za proizvodne zasade imamo 3 pod grupe: N azotP fosforK kalijumCa kalcijumMg magnezijumGermezdorfska — stara sorta, peteljka je duga, plod je srcast. Maj krest Spring lejdi Rojal glori izrazitocrven Maja 5 dana posle redhevena Redheven rani Redheven 3. Koristi se kod jabuke na srednje bujnim podlogama MM Kao podkulture u I godini se mogu gajiti: Moretinijeva — jedna od najboljih sorti letnjeg vremena sazrevanja kraj jula.

  GAWLER TRAIN TIMETABLE PDF

Izvorna sorta se sve manje koristi jer je zamenjuju klonovi: Peteljka i peteljkino udubljenje 5. Faza vreme julskog opadanja plodova: Kaldezi dana pre redhevena,svetlo crven plod, belo meso Vajnberg Fantazija Stark red gold Morisijani 51 Flumekist Sorte breskve za industrisku preradu: Sazreva kasno u 3.

Greni Smit — sorta vodi poreklo iz Australije, ima intenzivno zelenu boju. Burlat — sorta koja sazreva oko Braeburn — sorta koja ima srednje bujno stablo.

Uzgoj – DocDroid

Dok nedostatak dovodi do pojave crvenila vrha letorasta. Oni treba da su ukopani u zemlju 70 do 80 cm.

Sorte za proizvodne zasade: