LULUHAWA FIZIKAL PDF

Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Bajind Dagar
Country: Suriname
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 25 October 2006
Pages: 310
PDF File Size: 8.80 Mb
ePub File Size: 1.4 Mb
ISBN: 834-5-92225-247-1
Downloads: 33033
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Maulabar

Kerpasan Merangkumi hujan, salji, hujan batu dan hujan beku. Mrjk kpd hakisan di dlm alur-alur yg kekal dan mempunyai air semasa hujan lebat. Tanah menutupi batuan, menyebabkan batuan berada di bawah tekanan.

Ngarai – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Fizikxl batuan akan mengecut. Merujuk kpd terputusnya ikatan kovalen tiga atom oksigen O3 yg selama ini membentuk lapisan ozon akibat serangan kloroflorokarbon CFCs di lapisan stratosfera. Bermaksud peningkatan suhu permukaan laut di lautan Pasifik Barat secara mendadak atau melampau yg mengakibatkan keadaan cuaca di kws tersebut mengalami perubahan.

Dlm keadaan ini byk bahangan bumi terus terbebas ke angkasa tanpa halangan. Terdapat lima proses utama luluhawa fizikal. Mrjk kpd kws legeh sungai. Tapak piramid mrjk kpd pengeluar yg diikuti oleh pengguna primer-sekunder-tertier sbg herarki tertinggi. Pada musim hujan, batuan akan dibasahi air menyebabkan ia akan mengembang kerana air memenuhi ruang-ruang kosong dalam batuan. Pembangunan Lestari Lestari membawa maksud kekal dlm keadaan asal spt pengekalan alam semulajadi.

Satu proses pemecahan batuan kepada saiz yang lebih kecil yang tidak melibatkan perubahan kandungan mineral batuan oleh agen-agen luluhawa seperti suhu dan air yang berlaku ljluhawa insitu. Keporosan Mrjk kpd peratus liang pori atau ruang yg wujud antara partikel tanih atau antara mineral batuan yg blh diresapi dan ditakungi olh air tanih. Bagi ombak, proses ini dilakukan secara 2 hala, iaitu semasa damparan dan juga ketika unduran.

Larian air permukaan Dikenali juga sebagai larian Horton iaitu baki air yang tertinggal di permukaan setelah ditolak dengan yang tersejat ke udara, yang meresap ke dalam bumi dan juga yang digunakan oleh tumbuhan selepasa kerpasan. Kemudian pada waktu panas pula, dengan suhu yang tinggi, menyebabkan batuan cepat kering dan kembali ke saiz asalnya. Proses penghausan yang berlaku ke atas tebing dan dasar alur sungai apabila bahan-bahan yg dibawa oleh sungai seperti kelikir luluhaws, batu tongkol bergeser dgn tebing dan dasar alur sungai.

  BUNELE MANIERE PDF

Batuan yg terbentuk hasil pemendapan bahan-bahan mendapan sungai, ais dan angin yg mengalami proses pemadatan dan simentasi. Komuniti yg hidup di kws antara pasang-surut laut dan tahan drp air masin di zon pinggir pantai atau dikenali sbg zon literal.

Berlaku apabila isipadu air sungai adalah lbh besar berbanding kemampuan alur-alur sungai utk menampung isipadu air. Lulkhawa makanan Merujuk kpd pemindahan tenaga secara bersilang dan kompleks.

Berlaku sekiranya saiz partikel lebih kecil dari jarak gelombang 0. Indeks kemerosotan kualiti air bersih di ukur melalui indikator spt Permintaan Oksigen Biologikal BODkandungan bakteria Echerichia Coli, kandungan ammoniakal nitrogen NH3-Nkandungan pepejal terampai SSnilai keasidan pH dan perubahan warna dan bau di dlm sesuatu sumber air.

LULUHAWA FIZIKAL/MEKANIKAL by Elizabeth Lawas on Prezi

Hakisan Galir Mrjk kpd hakisan di dlm alur-alur yg kekal dan mempunyai air semasa hujan lebat. Amat berkesan semasa kejadian banjir.

Merujuk kpd pemindahan tenaga secara bersilang dan kompleks. Batuan yg blh menyimpan air dan membenarkan air mengalir sbg aliran air tanih. Ditakrifkan sebagai peningkatan aras air permukaan yg cepat terutamanya di kws bandar yang disebabkan curahan hujan lebat dlm tempoh masa yang singkat dan air akan surut dlm tempoh yg singkat juga.

Angin Adalah udara yg bergerak mendatar. Aliran tenaga yg berlaku adalah dr dan ke pelbagai arah dlm hubungan mangsa-pemangsa. Luluhawa Kimia Semua luluhhawa pereputan atau penguraian batuan apabila mineral batuan tersebut bertindakbalas dgn air, asid, ion dan larutan sehingga mineral itu bertukar dari peringkat primer kpd peringkat sekunder.

Rempuhan oleh ombak kepada batuan yang ada di tepi pantai menyebabkan batuan tadi dikenakan satu tenaga yang kuat. Ialah semua air yg terdpt di bwh permukaan bumi.

Semakin ke puncak bilangan pengguna semakin berkurangan.

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Bermaksud satu proses lulubawa unsur-unsur kimia seperti nitrogen, karbon, kalsium, dan sulfur dalam sesebuah ekosistem yg berlaku secara berterusan dlm tiga fasa yg lengkap iaitu fasa atmosfera, biosfera dan tanih.

Bermaksud keadaan iklim bagi satu kws bandar dgn ciri-ciri cuaca yg tersendiri akibat pengaruh ciri permukaan bandar. Hasilnya terbentuk awan yg apabila mencapai takat tepu akan menurunkan kerpasan fiizikal hujan. Ketika malam pula suhu boleh menurun sehingga dibawah takat beku 0 C.

  MADNESS AND MODERNISM SASS PDF

Angin dan air dari sungai bergabung untuk menghakis dan memotong bahan kurang tahan seperti shales.

Proses Luluhawa Proses pemecahan dan penguraian atau pereputan batuan dan berlaku secara in-situ setempat. Struktur yg pendek dibuat drp konkrit atau batu yg dibina menganjur ke laut dlm keadaan bersudut tepat dgn garis pantai.

Semakin laju pergerakan sesuatu jasad semakin tinggi tenaga kinetik yg terhasil. Proses yg berasal dari dlm kerak bumi seperti pergerakan tektonik, lipatan kerak bumi, gelinciran, gempa bumi, gunung berapi aktiviti igneus dan metamorfosisme batuan.

Index suhu diukur lyluhawa unit darjah celsius dgn menggunakan alat Termometer Six. Bentuk bumi pemendapan yg terhasil di hilir sungai. Satu proses pertukaran wap-wap air kpd cecair spt hujan atau pepejal spt salji. Pembekuan dan pengembangan expansion air juga bantu membentuk ngarai. Tsunami Ombak rizikal yg terhasil akibat gempa bumi dasar laut, letusan gunung berapi di dasar laut serta hempasan meteor di laut Bab 7: Terbentuk apabila aras laut naik menenggelamkan sebahagian drp pinggir pantai asal yang bertanah tinggi dan bergunung ganang.

Awan Merupakan titisan air yg sgt halus yg berdiameter antara 0. Suhu dan air juga memainkan peranan dalam Luluhawa fizikal tindakan fros yang biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Adalah proses pemindahan bahan-bahan yg puluhawa di dlm alur sungai atau muatan sungai akan dipindahkan dari hulu ke hilirnya serentak dgn aliran sungai tersebut. Pengangkutan sungai Adalah proses pemindahan bahan-bahan yg ada di dlm alur sungai atau muatan sungai akan dipindahkan dari hulu ke hilirnya serentak dgn aliran sungai tersebut.

Jumaat, 22 April Definisi. Ditakrifkan sbg pembebasan tenaga berlaku secara tiba-tiba dari pusat gempa yg lazimnya menghasilkan gelombang kejutan yg berpunca drp sesaran di sepanjang garis gelinciran.